Soorten Zwemvijvers

Diverse varianten

Het leuke aan zwemvijvers is dat ze in verschillende maten, vormen en soorten bestaan. Zo is er voor elke tuin en elke situatie wel een gepaste zwemvijver die bovendien aan al je wensen voldoet.
Een overzichtje.

Rechthoekig versus natuurlijk

De traditionele zwemvijver heeft een rechthoekige vorm en is verdeeld in twee compartimenten: een zwemgedeelte en een plantengedeelte dat dienst doet als natuurlijke filterzone.
De natuurzwemvijver is geheel natuurlijk ingericht. Er is geen apart zwem- en plantengedeelte en de zijkanten van het zwembad lopen vloeiend over in de tuin.
Als derde hebben we nog de koivijver: deze moet diep genoeg zijn en kan zowel in natuurlijke als in rechthoekige vorm bestaan. Bij een koivijver zwem je tussen de vissen in en dien je het water aanvullend met een vijverpomp te zuiveren.

De biopool of hybride zwemvijver

Een biopool of hybride zwemvijver is eigenlijk een soort klassiek zwembad, maar zonder chloor. Het is, net als een rechthoekige zwemvijver, strak qua uiterlijk, maar heeft wel extra onderhoud nodig. De waterzuivering gebeurt echter, in tegenstelling tot een gewoon zwembad, op een natuurlijke wijze waarbij de desinfectie door hydrolyse van water en uv-stralen gebeurt.